Открит урок по музика

Публикувано на 22 декември 2014 в 18:16

На 17.12.2014 г. се проведе открит урок по музика в III А клас на тема: Коледа. Коледен концерт. Урокът бе подготвен и представен от г-жа Светлана Стоянова – главен учител. Гости бяха учители от начален етап на обучение и помощник-директора на училището Пенчо Бординяшки.

Целта на открития урок бе да покаже умения за самооценка на учениците в една творческа и позитивна обстановка. Урокът се проведе в компютърния кабинет с помощта на интерактивната дъска.

Класът се раздели на групи: „Подарък”, „Снежен човек”, „Снежинка”, „Шейна” и „Коледна елха”.

След разпяване с песента „Бужи, бужи, Коледо” се проведе разговор за ролята на медиите за съхраняване и популяризиране на българския фолклор. В тази връзка учениците наблюдаваха филма на Мира Добрева и Жоро Торнев „Вълшебството на Бъдни вечер”. Последва решаване на тест по групи. На интерактивната дъска се показаха верните отговори и групите самостоятелно оцениха работата си по теста.

Ученици разказаха как празнуват Коледа у дома в българските и ромските семейства. С интересна презентация се представиха любопитни факти за празнуването на Коледа по света.

Учениците разучиха американската песен „Приказна звезда”, слушаха пиесата на Л. Андерсен „На шейна” и й направиха съпровод с подбрани от тях детски музикални инструменти.

Групите съставиха програми за коледен концерт. Изработиха постери и ги представиха пред класа.

На всеки ученик бяха предложени картинки – личица с различно настроение, чрез които да се самооцени: усмихнато – „Справих се отлично!”; намръщено – „Не се справих”; сериозно – „Не мога да преценя”.

Накрая учителят изказа задоволство от работата на учениците и им пожела весели празници.