Проект „След уроците – уча и се забавлявам”

Публикувано на 14 януари 2015 в 11:28

През месец май 2014 година бе изготвен проект, с който ОУ „Свети Паисий Хилендарски” – гр. Елхово кандидатства по Национална програма „Училището – територия на учениците”. Около 90 училища в България получиха одобрение. Нашият проект „След уроците – уча и се забавлявам”, на стойност 9366 лева е по Модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап” за създаване на нова игротека.

Осъществяването на проект „След уроците – уча и се забавлявам” е принос за училището. По програмата за целодневно обучение има пет групи за следобедни занимания. Оборудването за още една игротека по настоящия проект допринася за по-доброто обучение на децата и пълноценното им включване в училищния живот. Учениците посещават с желание полуинтернатните групи. Чрез подготовката на модерно оборудвано помещение повече ученици имат възможността да ползват материалната база за следурочни занимания по интереси – занимателни игри, образователни игри, наука и изкуство. Изпълнението на този проект има и значителен възпитателен ефект – ученици, които нямат достатъчно контрол в къщи или родителите им са ангажирани, са обхванати в училище в следобедните часове.

От септември до декември екипът – директор, главни учители, възпитател, касиер-домакин и счетоводител оборудваха новата игротека с мебели, осигуриха консумативи и материали, CD с произведения за деца (песни, мюзикъл, приказки), осигуриха книги за 2000 лв. с приказки и стихотворения – образци на българското и световно литературно творчество за деца, образователни, възпитателни и забавни игри – групови и индивидуални. Обстановката в игротеката стана привлекателна, удобна и красива. Оформи се кът за четене и слушане на литературни творби и музика с библиотека, диван, пуф фотьойли и табуретки, а за занимания с игри, рисуване и лично творчество бе подреден втори кът с модулни масички и столчета. Детските творби вече са украса по стените. Игротеката се ползва по график и от другите полуинтернатни групи всеки следобед.

Основните цели, които проект „След уроците – уча и се забавлявам” изпълнява, са свързани с подобряване качеството на образователно-възпитателния процес за учениците от начален етап, като се създадат условия за интердисциплинарно и интеркултурно образование и възпитание; засилване ангажираността и интереса на учениците към ученето и училището като институция и включването им в творчески занимания и изяви по интереси, чрез които да се поддържат трайни знания и се осмисля свободното време на детето; по- пълноценно присъствие на учениците в общоучилищния живот, развитие на личността на ученика чрез опознаване и общуване между деца от различни социални, етнически и културни общности.

Очакваните резултати вече са видими. Засилен е интересът от страна на учениците към овладяване на учебния материал на ниво, позволяващо на децата успешно общуване и участие в обучителния процес. В новата игротека се формира самодисциплина, учениците се адаптират по-пълноценно в училищния живот и значително спадат нередовните посещения на учебни занятия на учениците. Засилен е интересът от страна на учениците, родителите и училищното ръководство към целодневната организация на обучение за зачитане на детските интереси, възможности и възрастови особености на учениците.