Ученичката Янина Георгиева – първа в национален конкурс

Публикувано на 21 април 2015 в 6:42

Изявените способности на ученичката от VІІ „Б” клас Янина Георгиева от ОУ „Свети Паисий Хилендарски” гр. Елхово в областта на изобразителното изкуство я изведоха на първо място в Националния конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2015.  Седмокласничката спечели с рисунка на икона във възрастовата група 5-8 клас.  Сред наградените в групата са ученици от Ямбол, с. Летница, София, Видин, гр. Калгари (Канада), Търговище.

Подготовката си талантливото момиче дължи на Желязко Петков, старши учител по изобразително изкуство в училището ни.

Награждаването на участниците в Националния конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” ще бъде на 26.04.2015 г.в столичния храм „Света София“ след приключването на празничната св. Литургия.

Участници са деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ.

Националният конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2015 е посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха” и се провежда с благословията на НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и СВЕТИЯ СИНОД на Българската православна църква – Българска патриаршия..

Организиран е под ръководството на Ловчанския митрополит Гавриил и Културно-просветния отдел на СВЕТИЯ СИНОД на БПЦ-БП.

ЦЕЛИ: Стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност.

Утвърждава любовта им към Православната църква и вяра.

Разширява познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха.

Поощрява интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника.

Създава възможности за популяризиране на православната катехизация и религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество.

Активизира деца и учащи, техните родители, духовници и миряни за годишна духовна среща на малките творци от цялата страна, споделящи съпреживяваната пасхална радост под благослова на Светия Синод на Българската Православна Църква-Българска патриаршия.