Квалификацията на учителите

Публикувано на 24 януари 2016 в 20:14

Като провежда обучения, семинари и открити уроци по плана за вътрешно-училищна квалификация, колективът от педагози в ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ гр.Елхово усъвършенства уменията си и повишава педагогическата и методическа подготовка на учителите. В планирането на дейността за 2015-2016г. ръководството на училището и комисията за организиране на квалификационната дейност стимулират професионалната изява на учителите с избор на нова тема за вътрешноучилищен практикум – „Игрови подход – начин за постигане на по-високо качество в обучението“, който предвижда открити уроци, наблюдения и дискусии по методически обединения в периода февруари-март 2016г.

Първата изява с открит урок по темата за квалификация – игровия подход – представи старшият учител по физическо възпитание и спорт Иван Ников. Пред помощник-директора и учители от начален и прогимназиален етап във физкултурния салон г-н Ников разработи урок на тема „Баскетбол“. На учениците бяха поставени разнообразни задачи. Подготвителната част обхвана общобегови и общоразвиващи упражнения, а след тях специалнобегови и специалноразвиващи упражнения. Направи ни впечатление основната част, която упражни стрелба в коша след дрибъл, като се използва разделяне на класа на групи и повторен метод. Изпълнена бе в два варианта игра „Числено превъзходство“ с промяна в броя нападатели и защитници. След учебната игра и заключителната част бе предвиден разбор на часа и дихателни упражнения. Учениците се справиха много добре.

Във вторник 19.01.2016 г. г-жа Мария Кичукова с учениците от IV „Б“ клас изнесе открит урок на тема „Животът в равнините и низините“. Гости бяха г-жа Мария Бързулова – директор, г-н Бординяшки – ПДУД, г-жа Димитрина Димитрова – председател на МО.

Урокът започна с играта „Горещият стол“. Учениците от класа задаваха въпроси към участника седнал на „горещия“ стол. Така  по забавен и непринуден начин преговориха своите знания. След това по групи редиха пъзели, в които откриха типични представители на животинския свят в полетата. Чрез презентация учениците се запознаха с най-често срещаните плевели и борбата на хората с тях. За представителите от групите насекоми, бозайници и птици, които срещаме в равнините и низините, бяха подготвени проекти от деца от класа. Чрез текст, картини (снимки) и използване на налични знания Магдалена, Невена, Виктория, Александра, Миглена, Таня запознаха останалите ученици с представителите на тези групи и факти за тях.

Бяха постигнати целите на урока – усвояване на знания за диворастящи растения, плевели и борбата с тях, за разнообразието на животинския свят в полето.

На 20.01.2016 г. се проведе открит урок по самоподготовка български език и литература в ПИГ – II клас с възпитател Красимира Иванова. Тема на занятието бе „Упражнение върху правопис на съществителните собствени имена. Използван бе игровият подход, който мотивира по-добре учениците за работа и допринася за постигане на добри резултати в обучението. Работи се по групи. Бяха изпълнени упражнения за развитие на уменията за писане на съществителни имена и преобразуване на съществителни нарицателни в съществителни собствени имена.