Тържество на знанието

Публикувано на 5 април 2017 в 16:33

Вълнуващ бе 31 март 2017 година за първокласниците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Днес те празнуваха най-важния си ден – Празника на буквите Тържество на знанието. Този празник не може да бъде открит в календара, но той идва всяка пролет с песента на птиците и първите пролетни цветя. Това вълнуващо тържество се помни цял живот, защото децата от 1 „б“ клас осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни.

Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука.

Страничка след страничка се запознаваха с нея и се учеха да подреждат буквите в срички, думи и изречения. И колкото повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви: „Аз вече мога да чета и пиша!”

В празнично украсената класна стая, с грейнали лица, първокласниците приветстваха своите гости – г-жа Светла Стоянова – главен учител, Г-жа Пенка Михова – старши учител, г-жа Александра Драгнева психолог, развълнуваните родители.

Г-жа Антоанета Дженкова поздрави малките първокласници с техния празник на знанието, който е обявен от ЮНЕСКО за международен ден на детската книга и литература. Тя изрази увереност, че децата са заобичали книжките и те ще станат верен техен спътник в живота, защото „книгата е споделен опит, знание и мъдрост”.

И всички се потопиха във вълшебството на празника.

Първокласниците, водени от своята лъчезарно усмихната г-жа Антоанета Дженкова, с ентусиазъм и в надпревара демонстрираха своите знания и умения.

В ролята на клоунът Бобчо, ученикът от 5 а Даниел Петров със завидни актьорски умения развесели децата и ги предразполагаше и подканяше в състезателните игри.

Учениците показаха умения да четат и пишат, да съставят изречения, да правят звукови и буквени анализи на думите. Показаха и умения да пишат красиво.

Прецизно и компетентно жури от родители Елеонора Костова , Иванка Попова и г-жа Пенка Михова старши учител даваше своите оценки.

Малките първокласници са вече не само грамотни, но и отлични математици. В игра със зарче, много бързо пресмятаха задачите.

Чудесни бяха и изпълненията на изучени в първи клас песнички и танци.

Празникът на Знанието бе емоционален, забавен  и неповторим за малките ученици, благодарение на екипната работа на учителите от начален етап – г-жа Антоанета Дженкова, г-жа Нивелина Василева, които всеотдайно подготвиха това незабравимо тържество!

Родителите и гостите съпреживяха радостта и вълненията на  малките, но умни и талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции. А техните учителки разкриха своя професионален усет към детската душа и изпълни празника с много любов към най-малките ученици на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“. Празникът „Тържество на знанието” за децата от 1 „б“клас  бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! Всяко изпълнение бе посрещнато с бурни  аплодисменти и щастливи усмивки от всички – учители, родители и гости на тържеството.

Първокласниците показаха, че много добре са се научили вече да четат и пишат, увериха своите учители, съученици, близки и приятели, че вече са грамотни, че ще бъдат упорити в усвояването на знанията и успешно ще се трудят в бъдеще. Защото да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите.

Да  пожелаем  на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!