Здравна беседа

Публикувано на 8 април 2017 в 20:51

През последните години се наблюдава бум на метаболитните нарушения, хроничните заболявания и затлъстяването при хора от всякаква възраст, като особено тревожен е този факт при подрастващите.

Учените са категорични, че в по-голямата част от случаите тази негативна тенденция се дължи на нездравословно хранене, приема на висококалорична и некачествена храна, ограничения прием на плодове и зеленчуци, в съчетание със стрес и липса на движения.

Училищната здравна комисия има отговорно отношение към този проблем и от няколко години провежда последователна, училищна здравна политика – разпространяват се здравни брошури, поддържа се постоянен здравен кът, провеждат се беседи. Една от тях се проведе на  3 април в часа за здраве с ученици от 5 „а“ и 5 „б“ клас на тема: „Ядем за да живеем, а не живеем за да ядем“.

Беседата се организира и проведе от госпожа Атанасова – преподавател по природни науки и екология и председател на училищната здравна комисия.

Подготвената презентация съдържаше информация за биохраните, за храните източници на енергия и храните богати на витамини, за влиянието им върху човешките органи и процесите, които извършват.

Учениците разгледаха и обсъдиха символите на „хранителната пирамида“ и се запознаха с оптималните количества храна и правилните съотношения между различните хранителни съставки. Беше споделен и скромен личен опит за здравословни и любими семейни менюта, както и обратното – някои си признаха, че се хранят често с бързи закуски и недостатъчно плодове, но това ще спре.

Часът завърши с практическо приложение на наученото. С предоставени готови модели на хранителни продукти желаещи ученици изготвиха предложения за здравословни менюта.

Така с емоция приключи часът на здравето.