Прозорец към света е хубавата книга

Публикувано на 1 декември 2014 в 16:09

Всяка година на 2 декември учениците и учителите от Основно училище „Свети Паисий Хилендарски” град Елхово честват своя патронен празник. Тази година се навършват 128 години от неговото създаване.

Традиция в училището стана седмицата преди празника да бъде посветена на неговия патрон. Това е една седмица, която събужда ентусиазъм за творческа изява както у учениците, така и у техните учители. Включвайки се в разнообразни дейности те показаха, че вдъхновението прави чудеса.

Вдъхновени от общоучилищното настроение към тези дейности се включиха и учениците от ІІ-а клас с класен ръководител Донка Вълева.

На 28.ХІ.2014 год. в час по Български езики литература ЗИП се подготвиха и изнесоха урок на тема „Прозорец към света е хубавата книга”.

Учениците издириха и подготвиха изложба от фотоси и автобиографии на най-известните български детски автори. С желание донесоха книги и уредиха изложба, като за дооформянето й използваха книги и от училищната библиотека.

Урокът бе посетен от господин Пенчо Бординяшки – помощник-директор на училището, госпожа Димитрина Димитрова – учител по английски език, госпожа Калинка Димитрова – завеждащ административна служба  и библиотекар в училището, а учениците от ІІ-б клас с класен ръководител Татяна Тончева бяха поканени за участници в урока.

Урока включваше разнообразни дейности, предизвикващи малките четци да четат бързо и с разбиране.

По време на урока  малките любознайковци пяха, рецитираха, четоха текстове с различни задачи, разпознаваха пословици и поговорки, подреждаха книги в импровизирана класна библиотека, четоха текст на непозната приказка представена с презентация, като в нея имаше много нови начини за бързо четене – четене на падащ текст, четене на ветрило, четене зад решетка, четене на полузакрит текст, четене с догадка. Решаваха кръстословица, нарисуваха, оформиха и подвързаха любима детска приказка в книга, която поставиха в класната библиотека.

Библиотекарката на училището им прочете поучителният разказ „Книгата” и нейната молба.

В края на урока всеки ученик отнесе със себе си „Правила за четене” и убеждението си, че да четеш е забавно.

Учениците показаха, че работят чудесно в смесени екипи и не се притесняват да се изправят пред различни предизвикателства.

Госпожа Вълева пожела:

Мили деца, ваша е силата на знанието. С него верният път, към който се стремите сам ще ви намери, дори ще тича под краката ви.

            Ти можеш книги да прочиташ,

            написани на А, Бе, Ве.

            Учи се думи да разчиташ

            между самите редове.