На гости на РУ на МВР гр. Елхово

Публикувано на 25 април 2024 в 16:45

Група за целодневна организация на учебния ден – 5  клас от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”,  с ръководител г-жа Теменужка Костова и г-жа Галя Кръстева, посетиха районно управление на МВР – гр. Елхово. Поводът на посещението бе учениците да се запознаят с институцията и нейните дейности, и да намерят отговор на въпроса: Да бъдеш полицай – професия или призвание?

Учениците  бяха посрещнати в конферентната зала на РУ на МВР – Елхово от Яна Димова  –инспектор „Детска педагогическа стая“.

Инспектор Димова,  разказа на учениците за работата на полицейските инспектори и дейността, с която се занимават те, включително им припомни основните правила, които трябва да спазват на тяхната възраст. От своя страна учениците бяха доста активни и задаваха поредица от въпроси, които ги вълнуваха. След срещата в конферентната зала инспектори на РУ на МВР – Елхово представиха на децата районното управление и разгледаха отделните работни среди. Голям интерес предизвика патрулния автомобил, до който се докоснаха децата и го разгледаха .

Служители на районното управление  запознаха  любопитните гости със стаята, където се вземат пръстови отпечатъци, с ареста, където се задържат провинените граждани. Специална беседа беше отделена и на стаята, където се задържат  непълнолетни правонарушители или деца, техни връстници.

Домакинът на събитието сподели по време на срещата, че подобни срещи са полезни за децата, защото преживявайки реалната атмосфера и срещите с униформени се изгражда една реална преценка за хората в униформа, а не както е често масова практика „ако не слушаш, ще те дам на полицая“. В допълнение, инспектор Димова сподели, че „превенцията е най-ефективният метод и трябва да има своето място в различни образователни политики, защото знанието е превенция и превенцията е знание.“ Срещата беше изключителна интересна и вдъхновяваща за децата.