ГЛОБАЛНАТА ИНИЦИАТИВА „НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УРОК В СВЕТА“

Публикувано на 29 септември 2015 в 9:38

Ученици и учители от ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ подкрепиха инициативата на Министерството на образованието и науката, в партньорство с УНИЦЕФ България , „Най-големият урок в света“, чиято цел е популяризиране на новите Глобални цели за устойчиво развитие:

  • Изкореняване на бедността;
  • Добро здраве;
  • Качествено образование;
  • Равенство между половете;
  • Чиста енергия;
  • Сигурна работа и икономически растеж;
  • Иновации и инфраструктура;
  • Намаляване на неравенството;
  • Отговорно потребление и др.

Инициативата вече е подкрепена от министерства на образованията в над 100 държави и България е една от тях.

Класният ръководител на VІ „А“ Донка Владева представи видео филм за предизвикателствата пред света и насочи вниманието на шестокласници и седмокласници към обмислено и отговорно отношение по проблемите, засегнати от Глобалните цели за устойчиво развитие. Подготвените материали увлякоха ученическите екипи, които следваха инструкцията за активност в решаване на казуси, разискване за възможностите на обществото да избира правилни решения на проблемите с бедността, безработицата, превенция на детската смъртност, глада.

За учениците от VІ„Б“ клас, освен прожекция на видео филма, класната ръководителка Людмила Георгиева бе възложила на ученичката Мариела Тодорова да представи информация за най-големите проблеми, които имат хората днес; да прочете какви конкретни решения и действия са избрали държавите за постигане на Глобалните цели.

Съгласието, постигнато от държавите по основна цел „Добро здраве“ и „Чиста вода и санитарно-хигиенни условия“, бе обсъдено с учениците от V „Б“ клас, които показаха пред класната си Галина Георгиева гражданско отношение и изискване за постигане на здравословни хигиенни навици за всички хора по света. Обявиха своето мнение – „против“-за проявите на етническа нетърпимост и неравенството в образователните възможности. Най-активни бяха учениците Делян Костов и Галин Танев.

Всички екипи изразиха намерение да разкажат вкъщи и на свои приятели за наученото в днешния „Най-голям урок в света“. Мнението, че живеем в „свят на проблеми… но и свят на супергерои“ убеждава, че е важно всеки да участва в реализирането на Глобалните цели за устойчиво развитие и да има принос в превръщането на света в едно по-добро място за живеене.