Открит урок в III „б“ клас

Публикувано на 7 март 2017 в 15:01

На 28.02.2017 г. в III „б“ клас на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово с класен ръководител г-жа Румяна Райкова се проведе открит урок по човекът и природата на тема „Как да помогнем на животните“.

В  часа се проведе беседа за възможностите, които се отварят в живота на хората с революционното развитие на технологиите, иновативните решения и технологическите открития в 21-ви век. Планетата Земя се представи като обща жизнена среда и място, което трябва да опазим за другите поколения. Човекът се представи като най-силния разумен биологичен вид на планетата носещ отговорност за опазването на баланса в нея. Отбеляза се, че завоевателният му стремеж за все по-голямо жизнено пространство, безогледно разполагане с природните ресурси води до намаляване на популации животни и растения, избиване на животни и разрушаване на тяхната среда.

Целите на урока се осъществиха чрез магически квадрат, идеята за многото гледни точки, дидактични игри и работа по групи. Демонстрира се начин за пренос на отровни вещества посредством потребители в хранителна верига и търсене на начини за решаване на проблема.  Показаха се животни включени в Червената книга на България. Представиха се резерватите – Сребърна и Долна Топчия, като места с естествено съхранени условия за живот.

Обобщението за получените знания в урока се направи по групи в рубриките: Какво научих днес?, Моите супер сили, За животните с любов.

Учениците дадоха своята оценка за полезността на урока и самооцениха работата си за часа.