Ученичката Ивета Видева с награда от Яворовите дни в Чирпан

Публикувано на 25 януари 2018 в 12:03

От 13 до 15 януари се проведоха юбилейните Яворови дни в Чирпан, посветени на 140-та годишнина на поета революционер Пейо К. Яворов. Гост на тържествата – вицепрезидентът Илияна Йотова. Честването обхваща различни прояви: Яворова вечер-слово, рецитал по стихове на Яворов, тържествено връчена Национална Яворова литературна награда, концерт на Неврокопския танцов ансамбъл, Национална научна конференция, премиера на сборника „Аз не живея, аз горя“ с Яворова поезия в превод на 11 славянски езика.

В заключителния ден обществеността насочи вниманието си към най-младите творци в ученическа възраст.

Организатори на Националния младежки конкурс „И ти си в мене, ти родино моя“ са Община Чирпан, Къща музей “Пейо К. Яворов”, Фондация “Яворов” и Съюз на българските писатели.

Тържеството на 15-и януари за награждаване на отличените участници в Националния конкурс „И ти си в мене, ти родино моя“ започна с премиерата на филма „Яворов – разкази от вчера и днес“ на доброволци към Българския младежки червен кръст при СУ „Яворов“ – Чирпан. При отчитането на Националния младежки конкурс „И ти си в мене, ти, Родино моя“ организаторите съобщиха, че участниците са над 60 ученици от всички краища на България, разделени в две възрастови групи-V-VІІІ,  IX-XII клас и в два раздела – поезия и проза. В експозиционната зала на къщата музей „Пейо К. Яворов” в гр. Чирпан се събраха ученици, родители и учители, пристигнали от цяла България за тържеството.

С награди са ученици от Петрич, София, Варна, Неделино, Казанлък, Ямбол, Елхово, Чирпан, Раднево, Кърджали, с. Устина, общ. Родопи, Търговище, Пловдив.

Трето място в раздел проза за ученици от V-ти –VІІІ-ми клас е за Ивета Видева от V „б” клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” гр. Елхово за есето ѝ „Хълмът”.

Заместник-кмет на община Чирпан връчи на наградените грамоти, плакети и предметни награди, а най-вълнуващата част за публиката беше прочитът на 10 от наградените творби, изпълнени от учениците автори.

Нашата ученичка Ивета Видева доказа, че има изградени умения не само да съчинява, но и да представи убедително творбата си пред публика. Ученичката и нейната учителка Красимира Петрова оценяват като ползотворна срещата с интелигентни млади хора, които са убедителни и искрени в творческата изява на своето родолюбие.