Специална патриаршеска награда за Ивета Видева от 6 „б“ клас

Публикувано на 7 юни 2019 в 22:04

За поредна година ученичка от ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово спечели награда за изобразително изкуство в Националния конкурс „Възкресение Христово“ – 2019, посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха“. Той се провежда с благословението на НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ и СВ. СИНОД на БПЦ-БП.

Конкурса има за цел да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност.

Утвърждава любовта им към Православната църква и вяра.

Разширява познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха.

Поощрява интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника.

Създава възможности за популяризиране на православната катехизация и религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество.

Активизира деца и учащи, техните родители, духовници и миряни за годишна духовна среща на малките творци от цялата страна, споделящи съпреживяваната пасхална радост под благослова на Св. Синод на Българската Православна Църква-Българска патриаршия.

Конкурсът се реализира в три раздела: 1. Изобразително изкуство; 2. Литература; 3. Фотография.

Награждаването се проведе на 19.05.2019 година, в храм „Свети Свети Кирил и Методий“ град София, от 10:45 часа.

С тържествена света литургия започна финалът и награждаването на участниците в синодалния конкурс „Възкресение Христово“. С благословението на Светейшия Български патриарх Неофит Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, възглави празничната възкресна света Литургия, а след нея награди и победителите в конкурса.

Ивета спечели специалната патриаршеска награда в нейната възрастова група 5-8 клас и беше наградена с грамота и предметни награди.