ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

Публикувано на 5 март 2013 в 9:10

В ОУ „Св. Паисий Хилендарски” отново е оживено и цари празнично настроение. Денят е 5 март – единствен и неповторим, вълнуващ и тържествен – за първокласниците от I ”а” и  I”б” клас, за техните родители, за учителките им Антоанета Дженкова и Дияна Иванова, за цялото  училище! Като че ли беше вчера, когато децата прекрачиха плахо за първи път училищния праг, а ето, че вече са изучили всички букви и могат да четат. Това тяхно постижение бе увенчано с Празника на буквите, който събра на мило тържество всички ученици и щастливите родители и  много гости.

Празнично украсените класни стаи, аранжирана с естетически усет, бе в унисон с ведрото настроение и грейналите детски усмивки. Преливаше от свежи багри, сред които бяха изписани заветните за всеки първокласник слова “Ние вече сме грамотни”. А ликовете на Кирил и Методий, окичени с цветя, говореха красноречиво за великия дар, който те завещаха на поколенията – Азбуката. Първокласниците поднесоха на утихналата публика своята специална празнична програма. Децата представиха всяка буква от азбуката с оригинални стихчета, пяха и рецитираха със светнали лица и радостни усмивки. Особено бодро прозвуча заключителната им песен “Първокласно”. С жадни за знания очи и с огромно желание, те изучиха всички букви и днес се разделиха тържествено със своето обичано Букварче.

Със своите изпълнения първокласниците убедиха гостите, че буквите са най-голямото чудо на света. Публиката ги възнагради с продължителни заслужени аплодисменти.

Техните учителки Г-жа Дженкова и Г-жа Иванова , развълнувани и щастливи от постиженията на своите малки възпитаници, ги поздравиха и им пожелаха нови успехи. Споделиха за трудностите, но изразиха и удовлетворението си от постигнатото. От името на родителите бяха отправени поздрави и благодарности, а всеки първокласник получи подарък за спомен от този важен за тях ден. Да продължават упорито да се учат и да трупат знания; да четат книжки, които ще бъдат техните нови приятели.

Този ден се превърна в празник на грамотността, на знанието, на успеха. За първокласниците това вълнуващо тържество ще остане незабравимо, защото днес те заявиха и доказаха ,че са направили най-трудната крачка в живота – станали са грамотни.

Пожелаваме им вълшебното прозорче, което вече е отворено за тях, да не се затваря никога, да става все по-голямо и да растат умни и знаещи; да препускат неудържимо напред, понесени от крилете на своето детство, черпейки с пълни шепи от извора на науката и знанието.

Попътен вятър, мили първокласници!