Прозорец към света е хубавата книга

Публикувано на 10 декември 2019 в 5:04

Всяка година на 2 декември учениците и учителите от Основно училище „Свети Паисий Хилендарски” град Елхово честват своя патронен празник.

Традиция  в училището стана седмицата преди празника да бъде посветена на неговия патрон. Това е една седмица, която събужда ентусиазъм за творческа изява както у учениците, така и у техните учители. Включвайки се в разнообразни дейности те показаха, че вдъхновението прави чудеса.

А само седмица след това в училището се обяви традиционната седмица на четенето. Вдъхновени от общоучилищното настроение, учениците  от ІІІ-а, с класен ръководител Димитрина Димитрова и ІІІ-б с класен ръководител Донка Вълева с желание решиха да се включат и в тази дейност. По този повод те решиха да посетят градската библиотека и там да изнесат урок на тема „Прозорец към света е хубавата книга”.

Урокът включва разнообразни дейности, предизвикващи четците да четат бързо и с разбиране.

По време на урока малките любознайковци пяха, рецитираха, четоха текстове с различни задачи, разпознаваха пословици и поговорки, подреждаха книги в импровизирана класна библиотека, четоха текст на непозната приказка представена с презентация, като в нея имаше много нови начини за бързо четене – четене на падащ текст, четене на ветрило, четене зад решетка, четене на полузакрит текст, четене с догадка. Нарисуваха, оформиха  и подвързаха любима детска приказка в книга, която ще поставят в класните си библиотеки.

В края на урока всеки ученик отнесе със себе си „Правила за четене” и убеждението си, че да четеш е забавно.

Учениците показаха, че работят чудесно в смесени екипи и не се притесняват да се изправят пред различни предизвикателства.

Накрая госпожите Димитрова и Вълева се обърнаха към своите ученици с думите:

Мили деца, ваша е силата на знанието. С него верният път, към който се стремите сам ще ви намери, дори ще тича под краката ви.

          Ти можеш книги да прочиташ,

          написани на А, Бе, Ве.

          Учи се думи да разчиташ

          между самите редове.

Г-жа Йовка Димитрова от читалищната библиотека поздрави учениците и всеки от тях отнесе със себе си подарък-свитък – спомен от преживяното.