Най-големият урок в света

Публикувано на 3 март 2020 в 18:03

„Ние имаме само една планета. Няма друго място, на което може да отидем. Ако използваме нашите креативна сила и способности, то друго място няма да ни е необходимо. Ако се грижим за планетата си и един за друг, ние ще имаме всичко, от което се нуждаем.“   

С тази мисъл на писателя Сър Кен Робинсън, започна „Най-големият урок в света“ изнесен в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Елхово.

На 24.02.2020 г. учениците от IV „а“ клас с класен ръководител Мария Кичукова се включиха в инициативата на УНИЦЕФ България и Министерство на образованието и науката „Най-големият урок в света“ по темата „Здравословно начало“. Целта на УНИЦЕФ е да запознае младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие, подписани от лидерите на 193 страни по света.

Госпожа Мария Кичукова – старши учител в начален етап на обучение в началото  представи накратко инициативата. След като изгледаха образователният филм представящ целите, учениците работиха в малки групи по глобалната тема за „Здравословното начало“.

Урокът обхвана няколко различни дейности, индивидуална и групова работа, с които децата стигнаха до важни изводи за човешкото здраве. С много примери те показаха, че вече знаят какво трябва да правят, за да бъдат здрави и да поддържат тялото си в добра физическа форма. Интерес за всички представляваше пирамидата на доброто хранене, която акцентува върху здравословната храна. Децата попълниха и таблица за храната в семейството и сами направиха извод, че трябва да променят някои от навиците си за хранене. Представени им бяха различни казуси, които те сами да обсъдят в групи и да представят на своите съученици. Учениците с голям ентусиазъм се включиха в различни игри, които им помогнаха да запомнят най-важните неща за доброто здраве. В хода на реализацията на темата, учениците осъзнаха, че доброто здраве е необходимо, за да се чувстват добре, да бъдат активни, да общуват помежду си, и че начинът им на живот се определя от здравословното им състояние, и благоденствието на цялото човечество. В края на часа всяко дете написа на листче какво означава доброто здраве и залепиха листчетата на табло върху стилизирана човешка фигура. Така учениците показаха познания за здравословното хранене и уменията си как да пазят своето здраве. Осъзнаха, че

„Здравето не е само липса на болест, то означава, че човек се

намира в добро физическо, умствено и социално състояние“