Указания за подаване на заявление от учениците за класиране и приемане по документи в VIII клас на гимназии, средни и обединени училища в област Ямбол

Публикувано на 28 април 2020 в 20:06

Съдържание на новината:

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

Със заповед на началника на Регионално управление на образованието – Ямбол е определена комисия за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от Закона за предучилищното и училищното образование, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства /комисията/.

Учениците с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания се насочват по документи за профили, специалности от професии, които не са противопоказни за здравословното им състояние по два списъка със заболявания, утвърдени от министъра на здравеопазването и съгласувани с министъра на образованието и науката:

  • Списък на заболяванията за приемане на ученици в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии или в средни училища – Списък – заболявания 1.
  • Списък на хроничните заболявания, физическите и сензорните увреждания и показаните специалности, профили и професии – Списък – заболявания 2 и Таблица № 1, в която са разписани конкретните професии и специалности, съответстващи на номера от списъка /например: 1. Заболявания на опорно – двигателната система – номер 3 от списъка съответства на професия „Финансист“, специалност „Банково дело“ в таблица № 1/.

За удобство, прилагаме адаптиран за област Ямбол – Списък – профили и професии Ямбол 2020, от който учениците може да избират профили и специалности от професии, съобразно установеното им заболяване.

Класирането на учениците се извършва въз основа на заявените желания, оценките от първия учебен срок по балообразуващите предмети за съответния профил или специалност от професия, само при условие, че установеното им заболяване присъства в Списък – заболявания 1 и / или Списък – заболявания 2, утвърдени от утвърдени от министъра на здравеопазването и съгласувани с министъра на образованието и науката.

Съгласно чл. 96, ал. 2 от Наредба № 10/01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, учениците подават в РУО – Ямбол следните документи:

  • попълнено и подписано Заявление с подредени желания, образец на което прилагаме. В заявлението задължително се вписва телефон за връзка; № на служебната бележка, удостоверяваща настаняването в ЦНСТ или на нотариално заверено копие от договор за настаняване на ученика в приемно семейство, съгласно чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето /ако е приложимо/
  • протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия/ТЕЛК/НЕЛК – само за ученици с хронични заболявания, физически и сензорни увреждания
  • Служебна бележка, удостоверяваща настаняване в центровете за настаняване от семеен тип – само за ученици от ЦНСТ;
  • Нотариално заверено копие от договора за настаняване на ученика в приемно семейство съгласно чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето – само за ученици, настанени в приемни семейства.

Информация за срочните оценки на учиника за първия учебен срок се осигуряват служебно от училището, в което се обучава в VII клас.

Предвид усложнената епидемиологична обстановка, обявеното извънредно положение в Р България, издадените заповеди на министъра на здреопазването и указанията на МОН, комисията ще приема документи от 04 до 21 май 2020 г. вкл., при следната организация:

    1. Попълненото и подписано заявление се изпраща по електронен път, на е-мейл: rio@yambollan.com.  При невъзможност и затруднения от Ваша страна, може да се обърнете към директора на училището, където се обучава ученикът.
    2. Останалите документи се изпращат по пощата с обратна разписка или чрез куриер на адрес: гр. Ямбол; ул. „Жорж Папазов“ № 6; п. к. 8600.

При обективна невъзможност да бъдат изпратени по описания начин, документи могат да се подадат в РУО – Ямбол всеки работен ден от 15:00 от 17:00 часа, при спазване на противоепидемичните мерки. При подаване на документите учениците се явяват лично с документ за самоличност, придружени от родител/настойник.

 

За допълнителна информация от 04 май 2020 г. на телефон 046/68-53-17 – Роса Георгиева, Здравко Динев и Ваня Димитрова.

Публикувано от:
инж. Георгиева, Роса
старши експерт по професионално образование и обучение