Когато здравословното състояное на дете не позволява постъпване в първи клас

Публикувано на 12 май 2020 в 10:27

 

Когато здравословното състояние на дете не позволява постъпване в първи клас, задължителното обучение може да се отложи с една учебна година, съгласно разпоредбите на чл. 139 от Наредба за приобщаващото образование. Решението за отлагане се взема от Регионален екип към РЦПППО-Ямбол по чл. 190 от ЗПУО в срок до 30 юни на календарната година, на основание представени от родителите: заявление до директора на РЦПППО-Ямбол /по образец/; протокол от ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК; удостоверение за задължително предучилищно образование; други документи с информация за детето, вкл. от консултации и изследвания.

Родителят/настойникът подава заявление за отлагане до директора на РЦПППО-Ямбол на електронен адрес: rcpppo.yambol@abv.bg . Модел на заявлението е наличен на сайта на центъра. Горепосочените документи може да се изпратят до РЦПППО на хартиен носител с препоръчано писмо или по куриер на адрес: гр. Ямбол, ул. „Стефан Караджа“ № 38. При невъзможност да се изпратят по описания начин, документите следва да бъдат представени в деловодството на центъра след отмяна на извънредното положение. На електронен адрес се подава само заявлението, без прикачени документи, тъй като съдържат лични данни.

След получаване на заявлението, членовете на екипа ще се свържат с родителите на децата, за да се уточни начина за събиране на обективна информация.

РЦПППО изразява становище за отлагане на училищното обучение на дете след направена преценка на индивидуалните потребности и възможности. Становището съдържа и конкретни препоръки за включване в дейности за допълнителна подкрепа за личностно развитие и подходяща организация на учебното и неучебно време.

Решението се взема в срок до 30 юни, за което родителите ще бъдат уведомени по имейл или по телефон.  

 

Тази информация можете да намерите и на сайта на РУО – Ямбол.