Стартира следващия етап от проект “ ВКЛЮЧВАЩО ОБУЧЕНИЕ“

Публикувано на 12 ноември 2013 в 15:03

vkl
В началото на учебната 2013-2014 година в ОУ „ Св. П.  Хилендарски“ гр. Елхово продължава работата по проект „ Включващо обучение“, който стартира през септември 2012г. По проекта са сформирани две ресурсни групи, една за психологическа подкрепа и една за логопедична подкрепа. Броят на децата/учениците със специални образователни потребности в началото на учебната година е 18.

За добрата координация между учителите и специалистите по проекта е сформиран екип за подпомагане на обучението  и възпитанието на деца и ученици със специални образователни потребности по проект„ Включващо обучение“ определен със заповед  №1114/13.09.2013г. на директора на училището Мария Бързулова в състав: Александра Драгнева- психолог, Марияна Георгиева – логопед, Пенка Михова  и  Пенка Андреева -ресурсни учители.

І. Основна цел на Екипа за подпомагане на обучението и възпитанието на деца и ученици със специални образователни потребности е успешната реализация, адаптация на децата със специални образователни потребности.

ІІ. Задачи:

-адекватно обследване на възможностите на учениците

-цялостно определяне на потребностите на всеки ученик

-възможни решения и действия за постигане на максимални резултати

– изготвяне на необходимите документи

В плана за дейности за учебната 2013-2014 г са включени следните мероприятия:

1.Изнасяне на презентация  на тема « Аз съм до теб и ти бъди до мен» пред учителите ,  децата от начален курс и родители.

2.Супервизия на тема:

„ Мултидисциплинарна екипна работа с деца със специални образователни потребности“

„ Мултидисциплинарна екипна работа с деца в риск от насилие и неглижиране“.

Осигурени са три кабинета за работа на специалистите – два кабинета за ресурсни учители и един за психолог. Ресурсните кабинети са обзаведени напълно с необходимите мебели, учебно-технически средства, дидактични материали и учебни помагала:

-Тактилна игра“Умения за писане“ ,Taktilo,цветен пъзел за вграждане, Nikitin, комплект“Мемо“

-Компютър, лаптоп и мултифункционално устройство

За изминалия първи етап на проекта са проведени следните дейности;

1. Проведени са 14  консултации с родители. Работата на екипа с родителите подпомогна процеса на адаптирането на учениците със СОП. Осъзнаването на съществуващия проблем е дълъг и продължителен процес. Консултациите се водят деликатно, но открито. Дискутират се основните затруднения на детето и силните му страни, подходящи подходи за работа у дома, дозиране на заниманията и подреждане по сложност, честа смяна и редуване на видовете задачи, подходящи модели за общуване в семейството. Всички консултации са регистрирани в дневник за консултации.

2.Участие в междуинституционални срещи:

Екипът поддържа връзка и периодично организира срещи с длъжностни лица от служби „Закрила на детето“,“Социални грижи“, както и със специалист психиатър от МБАЛ“Свети Иван Рилски“ гр.Елхово. Преди всичко се разискват проблеми със социален и възпитателен характер.

3. Работа с обкръжението на децата

Някои от децата със СОП участваха в активно в класови и училищни мероприятия.

-Спортни мероприятия.

-„Да си подарим малко любов“-празнична изява посветена на любовта.

-Клубове по проект“УСПЕХ“:

„Млад еколог“, „Сексуално и репродуктивно здраве“

С учениците от 3“а“ клас се проведе мероприятие на тема „Да протегнем на някой ръка“ , на която беше изнесена презентация на тема „Толерантност“,  а с учениците от 4“б“ клас-психологическа беседа на тем а“Приятелство и партньорство, доверие и взаимност“.