ЧЕСТВАМЕ 1 НОЕМВРИ, ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Публикувано на 1 ноември 2020 в 0:04

Първото неофициално честване на празника е осъществено през 1909 година в Пловдив. Предложение за истинско отбелязване на новия празник било направено на 31 октомври 1922 година от тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. А на 13 декември 1922 година XIX-то обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците и в него е отбелязано „Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи.., Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици на българското национално и просветно-културно възмогване и преуспяване на българския народ.”

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III, денят е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за отечеството си българи. Целта е да се прослави делото на св. Иван Pилски, на св. братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на св. Евтимий, патриарх Търновски, на възрожденските ни дейци Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Pаковски, Васил Левски, Христо Ботев и още десeтки дейци на просвещението и на национално-освободителните ни борби.

От 1922 година до 1944 година Денят на народните будители е общонационален празник с голямо културно и патриотично значение. След това той отпада от календара на празниците. След едно дългогодишно прекъсване и по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария” и на неговия председател д-р Петър Константинов, честването е възобновено на 1 ноември 1990 година. Денят е официално възстановен като Ден на народните будители със закон и е неприсъствен ден за всички учебни заведения.

По повод празника тази година учениците и учителите от II „а“ и  II „б“ клас изготвиха табла. Г-жа Севдалина Йовчева представи презентация за Деня на народните будители, която се излъчваше във фоайето.

Учениците Вероника Маринова Георгиева, Жанет Атанасова Янчева и Марсела Стелянова Георгиева от VI „в“ клас представиха своята постер на втория етаж.

С още един ни зарадваха и учениците Хелън Николаева Георгиева и Михаела Димитрова Йорданова от VII „а“ клас.

В отбелязването на празника със свои постери се включиха и членове на Училищен ученически съвет – Димитър Стоянов Койчев от III „в“ клас и Кристиян Кирчев Киров от VII „б“ клас.