ОТБЕЛЯЗАХМЕ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Публикувано на 19 ноември 2020 в 20:40

Сдружение „България без дим“ и тази година отбелязва Международния ден без тютюнопушене, който през 2020г. е на 19 ноември. НАЦИОНАЛНАТА АКЦИЯ Е: „Да спечелим заедно един ден без цигари“.

Акцията се изпълнява съвместно с Коалиция за живот без тютюнев дим и BlueLink.net – мрежа за гражданско действие, с подкрепата на Международния съюз против туберкулоза и белодробни заболявания.

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Маклейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мъклейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по целия свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

ЗА МИЛИОНИ ГРАЖДАНИ ТОВА Е ЕДНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПУШЕНЕТО ПОНЕ ЗА ЕДИН ДЕН, А ПОНЯКОГА И ЗАВИНАГИ. ТОВА ПОМАГА ДА СЕ ПРОМЕНИ И ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ТАЗИ ВРЕДНА ЗАВИСИМОСТ. ПОБЕДИТЕЛ Е ВСЕКИ, КОЙТО УЧАСТВА.

 В ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово учениците изготвиха табла и постери по темата, които бяха изложени през цялата седмица. Особено впечатляващи са постерите на членовете на Училищния ученически съвет – Станислав Диянов Желязков, IV б клас и Жулиана Михаилова Михова, VI б клас.

 На самия ден учениците с желание се снимаха във своеобразна рамка на снимка, която призоваваше: „ДА СПЕЧЕЛИМ ЗАЕДНО ЕДИН ДЕН БЕЗ ЦИГАРИ“. В основното фоайе се излъчваше клип на тема: „Вредата от тютюнопушенето.“