127 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ “ СВЕТИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

Публикувано на 28 ноември 2013 в 9:39

Седмицата от 25.11.2013 г до 02.12.2013 г е посветена на  127-годишнината на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ . Тя започна  с презентация за Паисий Хилендарски, изготвена от учениците Стоян Георгиев и Никола Николов, ученици от VІІ „а“ клас. Пред публиката бяха представени данни за живота на Паисий; за причините, подтикнали го да напише „История славянобългарска“; за годината и мястото на нейното написване, както и за нейните преписи.В презентацията са включени откъси от книгата, най вече от „Предисловието“.В края се обръща внимание на нашето училище, чийто патрон е Паисий Хилендарски, като се изтъкват неговите постижения в различни области на знанието.

Творческата работилница посвети занятието си „Подарък от хартия“ на възможността  децата  от 5-ти и 6-ти клас  да изработят своя първи хартиен модел оригами. Учителката Красимира Петрова представи чрез презентация японското изкуство 3 Д оригами, разказа историята на японското дете Садако Сасаки , жертва на ядрената бомбардировка на Хирошима от 6 август 1945 г., което вярвало на японската традиция, че ако болен направи 1000 хартиени жерава , ще се излекува. Учениците показаха сръчност и желание , за да скачат модулите и да завършат  своя оригами подарък. Научиха основните прегъвания и видяха примери за връзката на хартиеното изкуство с идеите на архитекти, мартеници, ресторантьорство.

В сряда 27.11.2013 г. се проведе открит урок под мотото’ В един час посветен на музиката“ подготвен от Вълка Ангелова – старши учител по музика в училище. Урокът бе с акцент върху значимостта на делото на първите български композитори, които поставят основите на професионалната музика в България. Оригинални презентации, изготвени от учениците от VI а и VI б клас представиха на присъстващите биографични данни за Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков.Хороводни мелодии и пъстри ритми озвучиха мултимедийното представяне.

В петък под наслов “ Пеем и танцуваме за Вас“ поздрав към всички ученици, учители и служители поднесоха танцовия състав в училище под ръководството на Антоанета Дженкова, мажоретния ансамбъл под ръководството на Иванка Стойкова, вокална група“ Щурче“ под ръководството на Светлана Стоянова и хор“Веселите камбанки“ под ръковоството на Вълка Ангелова.“Искам да уча, да зная, да мога“ е тяхното послание към всички, като добавят, че „с танци, песни и приятели чудесни“ минава всеки ден в нашето училище.

В понеделник 02.12.2013 г. в чест на празника се проведе футболна среща между шестите класове с ръководител на срещата Иван Ников – старши учител в прогимназиалния етап.