Супервизия на тема: „Екипна работа при деца в риск от насилие и неглижиране“

Публикувано на 17 март 2014 в 14:34

vkl

Във връзка с изпълнение на годишния план-график на Екипа по Проект „Включващо обучение“ BG051PO001-4.1.07 в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово на 12.03.2014г. се проведе супервизия на тема: ; „Екипна работа при деца в риск от насилие и неглижиране“; „Екипна работа с деца със специални образователни потребности“ , представена пред учителите  и помощник-директора по учебната дейност П. Бординяшки, координатор по проекта.

Първата тема „Екипна работа при деца в риск от насилие и неглижиране“  беше представена от психолога Ал. Драгнева. Обсъдени бяха видовете насилие върху дете – физическо, емоционално, сексуално, неглижиране и синдром на родителското отчуждение. В детайли бяха разгледани чек-листове за наличието на различните видове насилие върху дете, както и скала за стресогенни събития през последните шест месеца. Бяха обсъдени и мерките, които следва да се предприемат от учителите, като част от Мултидисциплинарния екип  при случай на дете в риск от насилие и неглижиране. Психологът предостави чек-листовете на присъстващите.

С мултимедийна презентация на тема „Екипна работа с деца със специални образователни потребности“  ресурсния учител Пенка Михова запозна председателите на екипите на деца/ученици със специални образователни потребности със спецификата на работата с тези деца. Акцентира се върху функциите на училищния екип, изготвянето на индивидуалната образователна програма и оценяването. Ресурсният учител предложи добри практики при работата с деца/ученици със специални образователни потребности. Срещата завърши с мисълта на Я. А. Коменски : „Без истинска и всеотдайна обич към децата
никой не може да бъде учител в най-дълбокия смисъл на това понятие“.