Група за занимания по интереси: „В дигиталния свят“

Публикувано на 12 февруари 2019 в 13:29

Тематична област: Дигитална креативност

Тематична подобласт: Дигитални умения

Занятията на групата започнаха на 12 февруари 2019 година. Целта на тези занятия беше да се затвърдят знанията, придобити в редовните часове по Информационни технологии. В групата бяха включени 16 ученици от 6 „а” и 6 „б” клас.

По време на занятията учениците работиха с програмния продукт MS Word. Стараеха се да спазват правилата за въвеждане на текст. Въвеждаха и редактираха текст на български и на чужд език. Вмъкваха и форматираха графични изображения от библиотека и файл. Работиха с горен и долен колунтитул, вмъкваха номерации на страниците и специални символи  в текстов документ. Създаваха, оформяха и редактираха таблица със средствата на програмата Word.

Следващият етап от нашата дейност бяха занятията ни с програмния продукт MS Excel. Учениците създаваха електронни таблици по модел с данни от различен тип. Оформяха (форматираха) клетките и данните. Затвърдиха използването на формули за извършване на аритметични действия с въведените данни. Затвърдиха използването на вградени функции: сумиране – SUM, средноаритметично – AVERAGE, максимум – MAX и минимум – MIN. Сортираха данни по зададени критерии. Създаваха диаграми по електронни таблици.

Последният етап на дейността ни беше свързан с MS Power Point. Учениците създаваха кратка презентация, съдържаща текст и изображения. Затвърдиха работата с анимационните ефекти и времетраенето на слайд. Разгледаха се преходите между слайдовете, настройките на дизайна, използването на звукови файлове, създаването на звукова презентация с вграждане на звукови и видеообекти.