Паисиеви дни

Публикувано на 30 ноември 2022 в 12:57

На втори декември ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово ще чества 136 години от създаването му. 

Паисиевите дни започнаха с конкурс за рисунка  и  изложба на тема: „Аз и моето училище“. В него се включиха ученици от цялото училище. Комисия определи най-добрите творби, които ще получат награди. Пред шестокласниците се представи презентация за делото на Паисий Хилендарски. Във фоайето звучат записи на стихове и песни по повод празника изпълнени с  голяма радост и жар от първокласниците. Второкласниците направиха красиви преписи на откъси от Паисиевата история и подредиха с тях изложба.

 

 

 

Днес, 30.11.2022 г. четвъртокласниците представиха рецитал пред ученици от начален етап. Второкласниците продължиха красивите преписи на  откъси от „История славянобългарска“.

„История славянобългарска“ е първото възрожденско произведение на българската историография, написано от Паисий Хилендарски в Хилендарския манастир и Зографския манастир в периода 1760 – 1762 г. Нейният пръв препис е дело на Софроний Врачански. Приема се символично за начало на Българското възраждане. Оригинално заглавие: Историѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народе и ѿ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битиа болгарскаѧ.

 

https://www.facebook.com/sevdalina.kostadinova.3/videos/1345541292930148?idorvanity=428537424642585

 

Отбелязването на патронния празник тази година учениците от 3. „а“ и 3. „б“ клас решиха да премине в спортен дух и настроение с участие в щафетни игри. Децата от двата класа показаха ловкост, точност и бързина в изпълнението на умело подбраните щафетни игри. Състезанието премина в дух на приповдигнато настроение от страна на децата. Целта им бе не толкова победата, а радостта да споделят празника помежду си. Така мероприятието премина изключително забавно.