Първи учебен ден за 2023-2024 година

Публикувано на 27 септември 2023 в 13:15

15 септември – най-вълнуващият ден за българското училище.

Първият ден от новата учебна година – 2023 – 2024!

Денят на ученици, учители, родителите и спомена…

Празнува цяла България, празнува и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово.

С арка от цветя и под звуците на познатите на всички детски песни, родното школо разтвори врати за тези, които тепърва влизат в училище, и тези, които за пореден път прекрачват училищния праг, но пораснали с едно лято, копнеещи да видят старите си приятели, да седнат на чиновете, опазили тайните им, да вдишат въздуха на класната стая, натежал от термини и формули, разкази и дати, от смях и лудории. То посрещна и родителите, връщайки ги към безгрижните и щастливи дни от живота им, спомняйки мечтите, идеалите на детството и юношеството и с надеждата за прекрасното бъдеще на детето до себе си. Пред колоните от ученици са и учителите – притихнали, умилени, изпълнени с мисълта за голямата отговорност на благородното си дело. За тях са огромните пъстроцветни букети, слънчевите усмивки, протегнатите ръце, отворените за обич души. В тях са вперени очите, надеждите да поведат децата по тайнствените пътеки на различните науки и изкуства.

Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник – символ на величието и силата на българския народ. По традиция, думата бе дадена на директора на училището – г-жа С. Стоянова, която честити новата учебна година с осъзнатата отговорност да се даде на учениците съзнанието за техните корени, за това, че те са част от българската нация, като заедно с това да повярват в себе си, да почувстват, че имат криле и сили да достигнат мечтите си.

Прочетени бяха поздравителни адреси от началника на РУО Ямбол, С. Стойков и от кмета на община Елхово, П. Киров.

Специален поздрав беше отправен от момичетата на вокална група „Чучулига“, с ръководител г-жа В. Ангелова, които със звучните си детски гласчета изпълниха песен за буквичките и внесоха много топлина във всички сърца.

Празничното настроение в училище се повиши от танца с балони, прекрасно изпълнен от третокласници, с ръководител г-жа Р. Димитрова.

Учениците от първи клас – Дария и Стоил, Изабел и Лъчезар, споделиха своя трепет и вълнение чрез изпълнението на стихотворения. Те получиха специални поздрави и заръки от четвъртокласничката Мария и от М. Койчева, родител на първокласник.

След тържественото откриване на учебната година, за първи път прага на училището прекрачиха с притеснение най-малките – учениците от първи клас, посрещнати от своите учители – госпожите М. Димитрова – Петрова и Ж. Сотирова – с погача и мед, с новите учебници и книжки, в украсените с много любов класни стаи.

 Школският звънец подкани ученици и учители да влязат в класните стаи, готови за предизвикателства и приключения през новата учебна година, осъзнавайки основната задача, която стои днес пред училището – да подготвя за живота личности, които умеят да общуват, да търсят и откриват сами нужните знания, да се справят с проблеми в учебна, професионална и житейска ситуация.

Само човешкия ум, труд и чисти помисли могат да променят времето и пространството, за да ги направят от полза на хората. Но за да стане това, трябва да го има Училището!