16 ноември – Световен ден на толерантността

Публикувано на 17 ноември 2023 в 10:02

На 16 ноември отбелязваме деня на толерантността.

В ОУ ‘‘Св. Паисий Хилендарски“-гр. Елхово, празникът беше отбелязан с  учениците със специални образователни потребности.

Тази съвместна дейност позволи на учениците да изразят себе си, да им покаже, че макар и да изглеждат различни, има много неща, които ги свързват.

„Аз съм аз и съм уникален“.

Присъстваха и екипа от специалисти – психолог, ресурсен учител, както и родители.

Логопеда на училището г-жа Мариана Георгиева запозна учениците с презентация, “Как да станем толерантни“ , какво е толерантност и какво е приятелство.

След приключване на презентацията с помощта на учителите и родителите, бе изработено тематично табло, на което учениците подредиха логото на празника, като оставиха отпечатъци от своите ръце.

Прочетоха и десетте златни правила за толерантност, които окачиха на видно място  във фоайето на училището, за да бъдат винаги добри и толерантни. Също така беше изработено и дърво на толерантността, където учениците поставиха всяка една от своите думички.

„Да си толерантен към някого означава не само да си мил с него, а да разбираш мислите му, да виждаш нещата от неговата гледна точка, да не му се подиграваш‘‘.

Защото това е да бъдеш човек!

По повод 16. ноември – Световен ден на толерантността. Малките първолаци от 1.”б” клас от ОУ “Св. П. Хилендарски”, гр. Елхово, изработиха картички под надслов “Ще ми бъдеш ли приятел?”. Те зарадваха своите връстници от ОУ “Христо Ботев”, с. Съдиево. Защото толерантност означава уважение, състрадателност, приятелство, човечност, обич, …

Доброто се върна. Първолаците ни също получиха чудесни картички и книжки от  новите си приятели. Сърдечни благодарности, г-жо Колева!