ОБИЧАЯТ ЛАЗАРУВАНЕ

Публикувано на 1 април 2015 в 10:04

Деца от СИП Музика с ръководител старши учител Вълка Ангелова представиха на 30.03.2015 г. елементи на обичая Лазаруване пред учители и ученици от Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“  гр.Елхово. Много красота внесоха в учебното ни ежедневие. Грабнаха вниманието на всички с пъстрите автентични носии и изработени от децата венчета за главите. Пяха и танцуваха Виктория, Емануела, Памела – ученички от VІ-ти клас, Ася, Милица, Йоана, Галена и Виктория от V клас.

Прозвучаха песните „Мари Станку“, „Походих, мамо, погледах“ от тракийския край, „Утре е цветна Цветница“. Девойките редяха наричания за здраве, плодородие, благоденствие, дариха по обичая стопанката на дома – директор Мария Бързулова. С традиционен танц Буенек внесоха много жизненост и настроение. Добрите стопани наградиха лазарките, почерпаха ги според традицията.

Момите лазарки гостуваха и на ІІІ Б – класът на госпожа Дженкова. Имаха въодушевена публика от ученици, които много ръкопляскаха и настояваха да си направят снимка за спомен с лазарките.

На 1 април на лазарките им предстои да гостуват в І –ви клас при госпожа Манолова. Ще гостуват в Г „Св. Климент Охридски“ , в Бюро по туда и в Общинска администрация град Елхово.

Носиите са предоставени с любезното съдействие на ОДК гр. Елхово.