Великденски концерт

Публикувано на 30 април 2024 в 7:18

Великден – Възкресение Христово, е денят, в който християните честват Възкресението  на Сина Божи – Исус Христос. В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос. Основни символи на празника са:

    -Великденските яйца –  специално боядисани или изрисувани яйца, които се поднасят на Великден. Най-важният и обичайно основен цвят е червеният. Освен в други цветове, яйцата могат да се боядисват и украсяват с различни орнаменти, лепенки и т.н. Комбинират се и с различни великденски декорации.

   -Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символ на тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Възприет в християнството от юдеизма като символ на благоразположението и плодовитостта.

На 29 април децата от ВГ “Чучулига“ с ръководител Вълка Ангелова старши учител по музика в училището изнесоха празничен концерт по случай настъпващите Великденски празници. Облечени в нови, красиви рокли, закупени специално за тях по Национална програма на МОН – „Заедно в изкуствата и спорта“. В програмата прозвучаха пролетни песни, лазарски песни, народни песни, песни от репертоара на народната певица Златка Ставрева, химн на Странджа. Откроиха се и индивидуалните изпълнения на Дея-Мария, дуета Мария и Цветелина Дженкови, Янислава и Даяна. Заслужени бяха и аплодисментите на публиката – децата от начален етап, учители, приятели и гости.

Директорката госпожа Кичукова поздрави сърдечно децата за тяхното изпълнение, като им пожела още много успехи в певческото изкуство!

Благодарим на дядо Тодор /акордеон/ и Захари Янакиев /гайда/ за оказаната подкрепа.