Продължава работата по проект „Включващо обучение“

Публикувано на 13 октомври 2015 в 8:56

И през  новата учебна 2015/2016 година в ОУ “Свети Паисий Хилендарски” гр. Елхово продължава работата по проект “Включващо обучение”. Проектът стартира преди три години.  През  тази учебна година има две ресурсни групи с общо 14 ученика. Ресурсните учители, които работят с учениците със специални образователни потребности са Пенка Андреева и Пенка Михова. Логопедичната подкрепа се осъществява от логопеда Мариана Георгиева.

В план-графика на екипа са предвидени нови разнообразни мероприятия с учители, родители и ученици. През месец декември ще бъдат представени добри практики за работа с деца със специални образователни потребности пред учители, родители и ученици.

През месец февруари ще бъде представена Супервизия на тема: Предай нататък! Нека доброто започне от теб! През месец април ще бъде изнесена презентация на тема: Работа с деца с епилепсия. Това ще допринесе за подобряване на екипната работа и популяризиране на дейностите по проекта, а също така и за подобряване на отношението към деца и ученици със специални образователни потребности.

За добрата координация между учителите и специалистите по проекта са сформирани екипи за подпомагане на обучението и възпитанието на деца и ученици със специални образователни потребности, чиито председатели са класните ръководители.

І. Основна цел на ЕПОВДУСОП:

Успешната реализация, адаптация на децата със специални образователни потребности

ІІ. Задачи:

-адекватно обследване на възможностите на учениците

-цялостно определяне на потребностите на всеки ученик

-възможни решения и действия за постигане на максимални резултати

-изготвяне на необходимите документи

Осигурена е подкрепяща среда, която включва:

3 кабинета – 2 за ресурсните учители и 1 за логопеда и психолога. Ресурсните кабинети са обзаведени напълно с необходимите мебели, учебно-технически средства, дидактични материали и учебни помагала, компютърно оборудване. С учениците се работи индивидуално и в класните стаи. За всеки ученик се изготвя индивидуална образователна програма и индивидуален тематичен план. Прилагат се подходящи педагогически методи и похвати. Непрекъснато се поддържа контакт с родителите, дискутират се основните затруднения на децата и силните им страни. Децата със специални образователни потребности участват в класови, училищни и извънучилищни дейности.