Ученичката Иванина Иванова от Елхово с отличие от президента Румен Радев за втора поредна година

Публикувано на 22 юни 2024 в 21:27

Президентът Румен Радев отличи участници в инициативата „Спортувай с президента“, чиято цел е да насърчи физическата активност на българските деца. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков 2“, където с почетен знак „Спортувай с президента“ бяха наградени тридесет ученици от цялата страна, постигнали най-високи резултати на проведения през изминалата учебна година „Президентски тест“ – комплекс от седем двигателни упражнения. Сред тях бе Иванина Дианова Иванова – ученичка от 6Б с класен ръководител Нана Тодорова към ОУ „Св Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово – с директор Мария Кичукова.

Добрата физическа форма на Иванина се дължи на ежедневните тренировки в клуб по борба “Стефан Караджа” Елхово, където неин наставник е Диан Иванов, а за самата подготовка на специфичните седем упражнения на „Президентски тест“ има заслуга и учителя по физическо възпитание Иван Ников.

В инициативата „Спортувай с президента“ от област Ямбол участваха общо 284 ученика, като 13 от тях ученици от двете основни училища в град Елхово. Иванина получава това отличие за втора поредна година.

„Ако искаме България да се развива като силна и успешна държава в условията на ожесточаваща се конкуренция в света, се нуждаем от млади хора, които да растат силни, волеви, с психическа и физическа устойчивост, с чувство за сплотеност и всеотдайност. Това са все качества, които изгражда спортът“. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която за трета година отличи младежи, взели участие в „Президентския тест“, част от инициативата „Спортувай с президента“, която насърчава физическата активност сред младите ни хора.

Инициативата „Спортувай с президента“ цел оценяването на общата физическа годност на децата и е цялостна програма за мотивация, и физическо възпитание на децата. В „Президентският тест“ е предназначен за оценка на общата физическа годност и е цялостна програма за мотивация и физическо възпитание на децата. Комплексът включва седем популярни двигателни упражнения за измерване на сила, издръжливост, бързина, ловкост и гъвкавост – лицеви опори, коремни преси, бягане 10 х 10 метра („совалка“), дълъг скок, наклон напред, бягане на 400 метра, хвърляне на топка. Тестът е със състезателен характер и има за цел да постави децата в среда на конкуренция, като фактор на въздействие за максимално разгръщане на способностите.