ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

Публикувано на 26 юни 2024 в 10:51

СЪОБЩЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДОСТАВЕНА ТРЕВОЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЧРЕЗ РУО – ЯМБОЛ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ ПО ВРЕМЕ НА ОРГАНИЗИРАНИ ДЕТСКИ ДИСКОТЕКИ И ДРУГИ СЪБИТИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА

 

Установено е, че при провеждане на детски дискотеки и други събития във времето между 18:00 и 22:00 часа се допуска употребата от малолетни и непълнолетни лица на алкохол, тютюневи и свързани с тях изделия, диазотен оксид (райски газ) и други наркотични вещества. Развлекателната програма обичайно предвижда попфолк музика и предизвикателни танци на момичета в оскъдно облекло. Често по време на тези мероприятия се стига до агресия между посетителите и до тежки състояния на интоксикация на подрастващите, като охраната изнася припадналите деца от заведенията.

Изложеният проблем представлява задълбочаваща се тенденция със сериозни отрицателни въздействия върху здравето, живота, интелектуалния потенциал и не на последно място – морала на настоящите и бъдещите поколения български граждани.

Във връзка с това Ви информираме относно:

  • спазване нормата на чл. 5б от Закона за закрила на детето за предлагането и продажбата на деца на алкохолни напитки, райски газ, наркотични вещества, тютюневи и свързани с тях изделия и изделия за пушене, различни от тютюневи;
  • спазване на изискването  за „ВЕЧЕРЕН ЧАС“, регламентирано в чл. 8 от Закона за закрила на детето и чл. 5 а от Наредба за специализираната закрила на деца на обществени места, според което децата, навършили 14 и ненавършили 14 години, следва да се придружават след определен час;
  • спазване разпоредбите на чл. 6 от Наредба за специализираната закрила на деца на обществени места за недопускането на деца на обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание, в игрални зали или казина.

Грижата за здравето, възпитанието и живота на детето е предимно родителска грижа. За всяко нарушение на закони и наредби от страна на детето отговорност носят неговите родители или настойници.

Всеки гражданин бил свидетел на нарушение от страна на малолетно или непълнолетно лице, което лице се явява като лице в риск  и по смисъла на Закона за закрила на детето, има задължение да уведоми ДАЗД и/или Дирекция „Социално подпомагане“ според настоящия адрес на детето.

Ръководството на училището и целият педагогически колектив на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово отправят апел към родители и ученици да спазват законовите разпоредби и своите задължения като родители и граждани.