Литературно четене при седми клас. Езикова грамотност при пети клас

Публикувано на 16 декември 2015 в 15:26

Във връзка с Националната седмица на четенето на 08.12.2015г. в VІІ „В“ клас бе проведено литературно четене на изучаван по литература разказ – „Една българка“от Иван Вазов. На учениците беше поставено условие четенето на текста да бъде точно, ясно, изразително и с разбиране. Те не биваше да забравят, че са и читатели, и слушатели, т.е. те трябваше да възприемат не само значението, смисъла на прочетеното, но и да уловят художествеността на словото. Всички ученици се стараха да спазят тези условия. В края на часа трябваше да довършат със свои мисли записаното на дъската  начало на изречение: „Чета, защото…“. Получиха се различни мнения: „Чета, защото трябва да знам“, „Чета, защото съм грамотен“, „Чета, защото ми е приятно“, „Чета, за да науча“.

Стигнахме до извода, че в процеса на четене, човек трябва да изгражда умение да възприема не само смисъла на прочетеното, но и да открива езиковите заслуги на автора, за да се превърне четенето в естетическа наслада. С провеждане на инициативата се ангажира г-жа Мая Иванова.

На 09.12.2015г. в V „А“ клас бе проведено занятие, свързано с езиковата писмена грамотност. Учениците бяха разделени на два екипа, като от единия трябваше да пишат на дъската под диктовка, а от другия – да откриват и редактират допуснатите грешки. По този начин бяха припомнени и затвърдени някои правописни, граматически и пунктуационни норми.

Възникналите спорове в процеса на работа, бяха показател за желанието на учениците да се представят добре.

И двете дейности – четене и писане, създадоха интерес и допринесоха за повишаване мотивацията на по-висока езикова култура.