Проект „Училищната библиотека – център на училищния живот“

Публикувано на 17 декември 2015 в 13:22

Като част от Националната стратегия на МОН за насърчаване на четенето и подобряване на грамотността, училището ни изготви и работи по проект „Училищната библиотека – център на училищния живот“, обсъден и приет от педагогическия колектив. Идеята се зароди и възприе в VІІІ клас, с класен ръководител г-жа Николина Атанасова. Осмокласниците са ангажирани с целогодишна помощ за училищната библиотека. Целите на проекта са: да се популяризира училищната библиотека, чрез дейностите, залегнали в него, се осмисли свободното време на учениците, да се създаде благоприятна среда за четене и насърчаване активното участие на младежите в този процес.

Дейностите стартираха около патронния празник на училището, а през седмицата на четенето се организира размяна на лични книги между децата от ІІІ „А“ и ІІІ „Б“, с класни ръководители  Донка Вълева и Татяна Тончева.

При закриването на седмицата на четенето бе отчетена и училищната анкета „Чета,защото…“, в която участваха общо 77 ученици от ІІІ „А“, ІV „А“, ІV „Б“, V „Б“ и VІ „Б“ клас. Отговорите очертаха следната картина: обичат да четат 74% от анкетираните, хартиеният носител все още преобладава пред електронния, учителите предизвикват интерес към четенето при една трета от учениците, след тях са родителите, но и много деца посочват, че имат изграден личен интерес. 58 % са абонати на библиотека, предпочитат да търсят художествена литература, а в 72% имат семейна домашна библиотека. Намалява броят на учениците, които купуват книги, като споделят и това, че го правят рядко. Децата биха се зарадвали на подарък книга, 16 % подаряват често книги, но 53% -рядко. Пример като читатели дават и двамата родители при половината анкетирани или по-често четат майките при още една трета. При 12% от децата има отговор, че никой от родителите не чете. Съгласни са почти всички, че ежедневното четене е предпоставка за повишаване на успеха в училище, а навиците за четене са предпоставка за добра реализация в живота. 53% от анкетираните посочват , че са сред отличниците. Над половината анкетирани са момчета.