ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА

Публикувано на 25 февруари 2016 в 11:47

Опитът на дългогодишните учители в ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ град Елхово също преминава през периоди на усъвършенстване – такава е идеята на провежданата вътрешноучилищна квалификация на педагогическите кадри, която в периода февруари-март представя пред колектива открити уроци. Откритите уроци и наблюдения следват темата „Игрови подход – начин за постигане на по-високо качество в обучението“.

Урок по математика в 5 „б“ клас изнесе на 23.02.2016 г. старши учител Мария Димитрова. Темата бе „Упражнение върху общ делител, общо кратно, най-малко общо кратно /НОК/“.

С решаване на две задачи от учебника се затвърдиха знанията за прости, взаимно прости числа и намирането на тяхно общо кратно, както и приложението на признаци за делимост на 9 и 25. Проверката на знанията за намиране на НОК стана със задача, която учителката постави, а двама ученици предложиха своите решения на дъската. Решавайки задача от учебника и използвайки един от резултатите от предходната задача бяха развити и затвърдени уменията за намиране на общо кратно на числа, след като е намерено НОК.

Темата е удачна за използване на игровия подход и затова на всеки ученик г-жа Димитрова предложи лист със задача-ребус и математическа кръстословица. При решаване на ребуса се развива логическо мислене чрез използване на признаците за делимост. Дискусия предизвика това, че за първият множител има три възможности /525, 555, 585/ и защо вторият е точно 11. По този начин учениците се приучават да изказват твърдения и да устояват мнението си. При попълване на математическата кръстословица отново се използват знанията за прости числа, признаци за делимост, деление с остатък, НОК.

Чрез тези задачи се развива наблюдателност, въображение, концентрация на мисленето.