Моето първо посещение в библиотеката

Публикувано на 20 април 2016 в 16:11

Асоциация „Българска книга“, с подкрепата на Министерството на образованието и науката организираха кампания „Походът на книгата“. Кампанията се провежда в периода 02.04.2016 – 23.04.2016 г. Основните дейности са свързани с организиране на „Маратон на четенето“. Посочената инициатива е заложена в Националния план за действие през 2015-2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014-2020 г.

Учениците от ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово се включват активно в традиционния вече за малките ученици „Маратон на четенето“. Първокласниците от трите паралелки с радост посетиха Читалище „Развитие – 1893 г.“. Там те разгледаха детския отдел на библиотеката. Споделиха впечатления от любимите си литературни герои. Прочетоха „Молба на книгата“, научиха как да станат читатели на библиотеката. В една от залите на читалището децата показаха четивните си умения като прочетоха на верижка приказката „Косе Босе“. В края на посещението получиха препоръчителен списък на книги за летен прочит след първи клас, които могат да намерят в детския отдел на библиотеката. Бяха запознати и с инициативата на Читалище „Развитие – 1893 г.“ – „Най-четящия клас“, в която бяха призовани да участват.

Работата по кампанията „Походът на книгата“ продължи и в училище. Четвъртокласниците представиха по интересен начин избрани от тях литературни творби пред децата от ПИГ – първи и четвърти клас. Показаха своите възможности за изразително четене и артистичност. Пяха песни за различни литературни герои. Това бе и една от задачите поставени от проект „Училищната библиотека – център на училищния живот“, който се реализира в училището ни от началото на учебната година.

Предстоят още изяви. Надяваме се с тях интересът към четенето да стане по-голям и учениците да научат още един интересен начин да прекарват свободното си време, а именно да четат книги.