„Най-големият урок в света“

Публикувано на 4 януари 2017 в 0:55

През септември 2015 г. стартира глобалната инициатива на УНИЦЕФ „Най‐големият урок в света“.

Хиляди учители и ученици от целия свят вземат участие, всяка година за да помогнат да се превърне нашата планета в място, което създава справедлива, здрава и устойчива среда за децата на Земята. ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ гр. Елхово за втора поредна година се включи в инициативата на УНИЦЕФ за популяризиране на глобалните цели за устойчиво развитие, като проведе урок по темата „Качествено образование“. Урока бе проведен с учениците от V  a  и  V б клас под ръководството на г- жа Донка Владева – старши учител.

Тази тема е част от поредица образователни материали, посветени на Глобалните цели за устойчиво развитие на Уницеф. Целите на урока са децата да осъзнаят, че всички деца имат право на образование, че не всички деца могат да получат образование;

По време на часа децата се запознаха с истории на деца, които не ходят на училище и разбират какви са причините за това. Целта е децата да развиват съпричастност към други деца в света. Учениците бяха въведени в темата за качественото образование с краткия филм „Нека учим, защото…“ и клипчето „Училището е вълшебно място“. След това бе осъществена работа по екипи, където всеки от отборите получава една от историите във филма прочита историята на всяко пострадало дете и отговаря на поредица от въпроси свързани със причините и следствията, които пречат на децата по света да получат качествено образование.

С въпроси от типа: Какво би било, ако сте на мястото на това дете? С какво неговият живот е различен от вашия? Напишете какво бихте искали да попитате това дете. Учениците разсъждаваха върху проблема и усъвършенстваха своето умение за дискусия и спор.

В края на урока участниците в най-дългият урок трябваше да обобщят как чрез съдбата на героите във филма са се променили техните възгледи за нуждата и необходимостта от това да получиш образование. Какво означава качествено образование. В бурната дискусия се очертаха интересни мнения за отношението на днешните ученици от демократичните общества към училището като място за образование. Учениците предложиха и как те биха искали да подобрят нещо в своето училище?