СЪВЕТИТЕ НА ПСИХОЛОГА

Публикувано на 12 февруари 2017 в 13:50

Здравното образование може не само да подобри здравните знания, а и да развие умения, които водят към здраве. Такава е амбициозната цел на Комисията по здравно образование в нашето училище. Това се постига, като се подобрява информираността на учениците чрез различни средства: печатни материали, здравни беседи, брошури. Особено ангажирано се отнасяме към проблема за психичното здраве на учениците.

В тази връзка бяха организирани в два часа интерактивни занятия с учениците от V „а“ и V „б“ клас на тема: „Стреса и последствията от него“, проведени от училищния психолог Александра Драгнева-Караколева.

Изключително интересно и професионално бе представен проблема за стреса и актуалността му чрез скрининг тест, за определяне нивото на стреса и стресогенните фактори.

Разясниха се, а след това се реализираха различни техники, за отслабване на негативните емоции и активизиране на дясната част на мозъка, която е двигател на последователното и разумно мислене.

С интерес и отговорност учениците упражниха техники: „пица“, „щъркел“, „дишай правилно“, „гледане в огледалото“, „притискане на пръсти“, „ходене назад“ и др., за които споделиха, че ще ги използват и в ежедневието си.