Второ място от Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“ – 2018 за Елеонора Христова, ученичка от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово

Публикувано на 24 април 2018 в 23:07

В 3-та Неделя след Пасха – на св. Мироносици – по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) завърши Националният синодален конкурс „Възкресение Христово“ – 2018. На този ден след възкресната св. Литургия се състояха награждаването на победителите в конкурса, рециталът в раздел „Литература“ и откриването на изложбата с отличените творби в раздели „Изобразително изкуство“ и „Фотография“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод. В празничното богослужение му съслужиха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”, архим. Васиан Змеев – представител на Московския и на цяла Русия патриарх у нас и предстоятел на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски“ в София, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. д-р Захарий Дечев – експерт в КПО при Св. Синод, ставр. ик. Александър Георгиев – член на ВЦС при Св. Синод и предстоятел на храма, който вече за пета поредна година е домакин на конкурсния финал, прот. Николай Георгиев – началник-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, храмовият свещеник Захарий Димитров, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Атанасий Забаданов.

Отрано сутринта в храм „Св. св. Кирил и Методий” започнаха да се стичат енориаши и гости – родители, учители и деца от цяла България, които със светла радост се поздравяваха един другиго с „Христос воскресе!“, притихваха в молитва и очакваха кулминацията на конкурса!

За да съучаства в тържеството на детското духовно творчество, в храма, посветен на нашите православни равноапостолни първоучители свети Методий и Кирил дойде председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха „Отче наш“ – израз на единството и силата на православната ни вероизповед.

Отличилите се в конкурса бяха приветствани от Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод., Ставр. ик. Александър Георгиев, г-жа Янка Такева – Председател на Синдиката на българските учители

Всички наградени литературни творби от 1-то до 5-то издание на конкурса ще бъдат издадени в красив сборник с благословението на Св. Синод. Също така поетапно те ще бъдат публикувани в сайта на Св. Синод и така ще имаме възможност постоянно да се наслаждаваме на прекрасното православно творчество на децата и по-зрелите ученици.

Изложбата бе открита веднага след рецитала и може да бъде разглеждана в рамките на следващия месец в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий“.

В тазгодишното издание на конкурса броят на постъпилите творби по раздели е следният:

Раздел „Изобразително изкуство“ (важи за деца от 3 група на детската градина до 12 клас): общо постъпили 1355 творби.

Раздел „Литература“ (важи за деца от 1 до 12 клас)

– Литература/Поезия: постъпили 122 творби, от които наградени са 35.

– Литература/Проза: постъпили 84 творби, от които наградени са 29.

Раздел „Фотография“ (важи за деца от 5 до 12 клас): общо постъпили 68 творби, от които наградените са 20.

Общо всички постъпили творби са 1629, от които всички наградени творби са 119. Някои от участниците участваха с повече от една творба и постигнаха успехи в повече от един раздел.

Радваме се, че Елеонора Николаева Христова от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово бе отличена с второ място в раздел „Изобразително изкуство“. Пожелаваме и бъдещи успехи.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ!