Най-големият урок в света

Публикувано на 24 октомври 2018 в 13:35

На 08.10.2018 г.,  учениците от VI б клас на ОУ “ Свети Паисий Хилендарски“ се включиха под ръководството на г-жа Донка Владева – старши учител в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“ на УНИЦЕФ. За поредна година, учениците дават своя принос в решаването на казуси, за да помогнат да направим нашата планета по-справедлива, здрава и устойчива. Темата на урока бе: „Глобалната бедност изисква локални решения“. Тази тема е част от поредица образователни материали, посветени на Глобалните цели за устойчиво развитие. Изкореняването на бедността е една от Целите за устойчиво развитие, които човечеството трябва да постигне. Чрез специален клип, посветен на Глобалните цели за устойчиво развитие, учениците бяха въведени в темата за бедността. Чрез насочващи въпроси от страна на учителката, се изведе понятието бедност, а показаните снимки на деца от бедни страни станаха повод за дискусия относно различните проявления на бедността. След това учениците бяха разделени на две групи – момчета и момичета. Всяка група трябваше да очертае профил на момиче или момче и да изчисли колко харчи средно на ден съответно момче или момиче на тяхната възраст, което живее и учи в тяхното населено място. Получените резултати бяха сравнени с данни на ООН за абсолютна и относителна бедност. Оказа се , че учениците от класа разполагат с финансови средства като дневни разходи 0,80 цента. което е под прага на бедността. Този резултат силно изненада участниците в дискусията, някои от които бяха убедени в своята състоятелност. За обсъждане бяха предложени следните опорни въпроси:

  • Какви са причините за разликите между различни квартали на градовете в България.
  • Всички в тяхното населено място ли имат еднакъв стандарт на живот?
  • Могат ли да предложат те самите решения, които да подобрят стандарта на живот на тези, които живеят в бедност?

За решаване на следващият казус, учениците бяха поставени в ролята на експерти по хранителна сигурност на Световната Програма за Храни на ООН, които трябва да предложат експертно решение за преодоляване на хранителната несигурност и глада в Южен Судан. Тезата на едната група бе да защитава генно-модифицираните продукти като начин за борба с глада, а другата застъпваше идеята да се доставя хранителната помощ. За целта бяха използвани материали от Уницеф.

Часът приключи с играта „Вярно или невярно“, в която бяха презентирани различни твърдения относно бедността, а учениците трябваше да посочат на база получените знания в часа, дали е вярно или невярно твърдението.