Отбелязахме Деня на розовата фланелка

Публикувано на 3 март 2019 в 0:06

Всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва като Световен ден против тормоза в училище. Известен е като Ден на розовата фланелка. Неговата история започва в Канада през 2007 г. В България денят е отбелязан за първи път на 29 февруари 2012 г.

Историята на Деня на розовата фланелка започва в Канада през 2007 г. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик.

През  2008 г. премиерът  на  Британска  Колумбия  Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари 2009 г. също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише: „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Мероприятията за Деня на розовата фланелка в нашето училище започнаха още на 25.02.2019г., когато училищният психолог излъчи презентация на тема: „Международен ден срещу тормоза в училище. Кибертормоз“ пред  VI „а“ и VI „б“ кл. с класни ръководители г-н Иван Ников и г-жа Донка Владева.

 На 27. 02.2019 г. всички ученици от училището се включиха в отбелязването на Деня срещу тормоза в училище, обличайки розови блузи и фланелки. Класните ръководители бяха подготвили за учениците си малки хартиени розови блузки, поставени като значки. Г-жа Нивелина Василева, класен ръководител на I „б“ клас; г-жа Димитрина Димитрова, класен ръководител на II „а“ клас; г-жа Мария Кичукова, класен ръководител на III „а“ клас и г-жа Антоанета Дженкова, класен ръководител на III „б“ представиха пред класовете си психологическа беседа по темата за тормоза и обсъдиха историята и идеята на Денят на розовата фланелка.

Учениците, членове на училищния ученически съвет подготвиха следните инициативи: раздадоха малки розови тениски-значки; подготвиха и поставиха Комплименти с призив: „Хей ти, да, точно ти, вземи си един комплимент, после го предай на някой друг, накарай го да се усмихне“ на няколко места в училището. Направиха и розов постер с Глобалната тема през тази година: „Кибертормоз“.

Във фоаето на училището през целия ден се излъчваше презентацията: „Международен ден срещу тормоза в училище. Кибертормоз“.

Учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово с желание и отговорност се включиха в инициативите, посветени на Международния ден срещу тормоза в училище.